El 15 d’agost és una data marcada en el calendari de la temporada castellera ja que cada any té lloc l’actuació castellera amb motiu de la Festa Major de la Bisbal del Penedès, població que és coneguda com la plaça més castellera sense colla pròpia.
Una actuació que presenta un cartell de luxe en una plaça on no hi ha ajudes entre les colles i, per tant, han de comptar quasi solament amb els seus efectius i la part de públic que es vulgui posar a les pinyes.
Ja fa anys que no em perdo aquesta diada tot i que hagi de fer algun viatge anterior o posterior. Si l’any passat després de l’actuació marxava cap a Alcaine a viure la seva Festa Major (des d’aquí una gran abraçada a tots els que vaig conéixer) aquest any venia de passar el cap de setmana al poble, o sigui, a la Pobla de lillet. Un cap de setmana passat per aigua i amb molta fresqueta.
Arribo ben d’hora a la Bisbal i aparco relativament a prop de plaça, allà em dirigeixo i començo a veure els primers coneguts. Se m’informava que l’alma mater dels castells a la Bisbal, el Salvador Ferré, aquest any no hi és a plaça ja que es troba fora de vacances, després de més de 30 anys de no perdrés cap diada de la Mare de Déu d’agost, i sent aquest any el primer en què l’organització de l’actuació recau directament en l’alcalde de la Bisbal.
Un 15 d’agost atípic perquè el cel està ennuvolat i no fa gaire humitat, tot el contrari del que passa sempre en aquesta plaça.
L’actuació comença més o menys puntual i ho fan els Castellers de Vilafranca amb el 3 de 9 amb folre, castell que resolen de forma impecable. Tot seguit la Joves de Valls planta el 5 de 8, el seu castell insígnia, i tot i el canvi obligat a la rengla del tres degut a la baixa del Pere Rico el resolen amb tranquil·litat. La Vella comença fort apostant pel 3 de 9 amb folre, el qual presenta un canvi a terços respecte als fets anteriorment aquest any. El castell s’arriba a carregar però amb problemes al folre i al tronc ja que està ovalat per la part de dalt, a la baixada de la canalla de forma inesperada un dels quints aixeca el peu i tot i que no cau aquest moviment provoca la caiguda dels dosos i la posterior de tot el castell.
La segona ronda comença amb el 5 de 8 amb el pilar dels verds, castell “invent” que per segona vegada porten a plaça i l’executen amb gran perfecció tot i algun problema ja que es va estirar un pèl el quart de la dreta, però el cinc va ser maco i el pilar de postal. La Joves aposta pel 3 de 9 amb folre, castell amb moltes novetats, la més destacada la del Miquel de Haro que baixa de quints a quarts de la rengla, el castell puja mogut i amb falta de convicció i el demosten relativament aviat. La Vella decideix no arriscar i planta el 2 de 8 amb folre, castell que resolen tot i que se’ls hi gira un pèl. La Joves hi torna amb el tres després d’una estona d’espera, sembla que problemes de canalla, i aquesta vegada el castell sembla que pugi amb més convicció però a l’entrada dels dosos hi ha una rebrincada i la canalla opta per baixar.
En la tercera ronda Vilafranca vol tancar una “tripleta màgica” atípica amb el 4 de 9 amb folre. El castell tira amunt però ben aviat es mana desmuntar per problema d’encaix dels segons i els terços. La Joves tanca l’actaució amb el 4 de 8, castell que se’ls complica més del esperat. Vilafranca hi torna amb el quatre i aquesta vegada el castell el descarreguen amb suficiència. La Vella també tanca amb el quatre però de vuit, un quatre sense problemes però lletjot de mides.
La ronda de pilars aporta un nou pilar de 7 amb folre dels verds, d’execucció perfecta, i tot seguit la Vella planta un pilar de 5, la Joves en fa dos de simultanis, i Vilafranca s’hi suma amb sis pilars de 4 simultanis.
A 15 dies de Sant Fèlix l’estat de forma de Vilafranca és espectacular, tot i haver fallat en l’únic intent de castell de gamma extra. Unes estadístiques impressionants pel que fa als castells de nou i a tota la gamma dels castells de vuit i als pilars, que encara es poden engraixar més en aquest proper cap de setmana amb una cita doble: El Catllar i Igualada. A la primera plaça es parla de què poden portar algun castell de gamma extra, de cara a treure’s pressió de cara a Sant Fèlix.
Pel que fa a la Vella la situació no és bona, masses problemes amb el 3 de 9 amb folre, problemes i baixes al pis de terços dels castells de vuit, un sol 5 de 8 en tota la temporada, problemes amb el pilar renovat pel que fa a la part de dalt. Però l’any passat sols van ser capaços de fer la clàssica de vuit a la Bisbal i a el Catllar van sorprende i a Sant Fèlix van fer la millor actuació.
La situació de la Joves és molt dèlicada, problemes excessius a nivell de terços de castells de vuit on s’hi ha sumat la baixa darrera del Pere Rico, falta de camises, … Però s’han de convencer que són capaços de fer grans castells, tenen un 5 de 8 que per molt que el toquin segueixen clavant, i segur que seran capaços de fer castells de nou per Sant Fèlix i de donar guerra en el que resta de temporada.
A la tarda/vespre em desplaço cap a Tarragona (un primer tast de cara a viure un Sant Magí intens) on hi vaig a viure en directe l’actuació amb motiu de les Festes de Sant Roc que es celebren al carrer del Cos del Bou, on es troba el local de la Jove de Tarragona, i a tocar de la Plaça de la Font. Un carrer que s’omple i amb un gran ambient per a viure la festa. De nou moltes cares conegudes, converses i tertúlia castellera. Tot i haver llegit a lapinya.cat que l’actuació era a les 20h, després escoltar a gent de la Jove que és a les 20.30h, cada vegada es veu més clar que començarà a l’hora que posa al programa oficial, les 21h. Les dues colles actuen a la part del mig del carrer, en l’únic lloc que les banderoles situades deixen fer castells.
Després d’un cercavila dels gegants i altres figures, i el ball final, l’actuació comença i ho fa la Jove de Tarragona amb el 5 de 8. El castell el tiren amunt tot i algun dubte i es carrega bé però amb un cert tremolor que s’accentua a la baixada i amb problemes a l’esquerra del tres, fins que finalment el castell acaba cedint a la sortida del dosos tot i lluitar-hi per a què no sigui així. Es veu desilusió a les camises liles perquè aquesta caiguda significa que el possible intent de 3 de 9 amb folre s’esvaeix. La Jove de Sitges planta un 3 de 7 sense problemes.
A la segona ronda la Jove de Tarragona aposta pel 4 de 8, i després de desmuntar-ne dos peus a la tercera el castell tira amunt i la seva execució és sencillament esplèndida, un quatre ben quadrat, sense moviment. La Jove de Sitges també fa el quatre, però de set, un pèl desfigurat però sense problemes per descarregar-lo.
A la tercera ronda els liles opten per no arriscar a quatre dies de Sant Magí i descarten el 2 de 8 amb folre, i planten un 3 de 8 maco, però no tant com el quatre. La Joves de Sitges tanca la clàssica de set amb un 2 de 6 correcte.
Pel que fa als pilars, dos de cinc de la Jove de Tarragona i dos de quatre de la Jove de Sitges.
Com a conclusió de l’actuació la Jove de Tarragona potser es va confiar amb el 5 de 8, i amb castells d’aquesta categoria un no es pot relaxar mai. Tot seguit uns tronc de tres i de quatre clavats que pinten molt bé per pujar-los un pis. La gran notícia per a ells va ser la gran presència de camises que hi havia a plaça. Per Sant Magí saben que no s’han de relaxar, ja que els matalassers també apreten, i si s’ho creuen poden fer una gran actuació.
La Jove de Sitges es va presentar amb pocs efectius i va complir amb la clàssica de set però lluny dels seus millors castells d’aquesta temporada, tant el 4 de 7 amb el pilar, com el 5 de 7.
Ara toca ja esperar Sant Magí, aquest any no sols hi seré a l’actuació del dia del patró, sinó que ja viure la festa des del dia abans. Prepara’t Sant Magí!
Deixa un comentari