El passat dissabte 14 d’abril va ser plenament casteller però sense fer castells en cap moment, sinó en el sentit teòric, preventiu i festiu.
Pel matí vaig anar cap a Vilanova i la Geltrú on es celebrava la 16a Jornada de Prevenció de Lesions en el Món Casteller, organitzada per la colla local dels Bordegassos de Vilanova i el Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller. És una jornada que es va fent des de fa molts anys i que es parla de diferents aspectes per a fer els castells més segurs.Després de fer cua per recollir l’acreditació, va començar la jornada amb un petit retard i amb la presentació de la mateixa, a càrrec del President de la CCCC (Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya), del President dels Bordegassos de Vilanova, del director mèdic de la CCCC, i d’un dels membres del Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller. Tot seguit va haver-hi la primera presentació, en aquest cas portava per títol “Dades preliminars de l’estudi psicologia de la canalla” a càrrec de Daniel Castillo, adjunt a la direcció científica. Un estudi ambiciós ( a carrerc de la CCCC i de la UAB), a base d’entrevistes a diferents nens i nenes de diferents colles castelleres, que encara no està finalitzat però del qual ja es poden començar a extreure els primers resultats. Un d’ells és el que el nivell d’estrès en els membres del pom de dalt és normal i destaca l’elevat grau de diversió que suposa als nens i nenes que prenen part en l’activitat castellera.
Tot seguit es va fer “Presentació interactiva cascos” a càrrec de Gemma Castelló, dels Bordegassos de Vilanova. Una presentació a un ritme molt alt i on amb diferents fotografies explicava com es pot veure si un casc està ben col·locat o no, i la importància de que ho estigui.
La següent ponència portava per títol “La responsabilitat civil i penal a les colles” i va ser a càrrec de l’Eusebi Campepadrós, Assessor Jurídic de la CCCC. Va ser la més feixuga, segurament pel tema que és, ja que comporta tot un seguit de legislació. En conclusió és difícil que en algun moment alguna colla hagi de respondre però si fos el cas qui ha de respondre són els òrgans de govern i les assegurances que hi ha contractades per la CCCC, però que és molt important també disposar de l’assegurança d’administradors.
Un cop acabades les ponències era el torn del petit descans i esmorzar. En aquest cas l’esmorzar va ser insuficient per tota la gent que hi havia.
Un cop esmorzats era el torn dels dos primers tallers. El meu primer va ser “Pinya dels castells amb el pilar”, a càrrec de dos membres de la tècnica de pinyes dels Castellers de Vilafranca. Va ser un taller merament pràctic i va començar amb la pinya del 4 amb el pilar, en aquesta no hi ha diferències molt grans entre el que fan diferents colles i sols es va parlar de com poden entrar bé les crosses al castell i que en el cas de tenir poca pinya es pot utilitzar un segons mans més baix que es dedica a donar pit al contrafort. Tot seguit va arribar el plat fort, la pinya del 3 amb el pilar. El que em va sorprendre és l’obert que agafen el castell a nivell de baixos ja que Vilafranca quan el fa de vuit utilitza terços amb braç molt llarg i això els hi permet posar quatre persones dins que aguanten el pilar. A partir d’ara l’entrada de les crosses és important i difícil, tot i que al fer-ho tant obert és més fàcil que si fos més tancat. En aquest castell si que hi han particularitats i maneres diferents de fer la pinya.
Tot seguit vaig ser-hi al taller de “Preparació física del casteller: les posicions del tronc inferior”, a càrrec d’un fisioterapeuta dels Xiquets de Tarragona. Va incidir en la importància de preparar-se físicament per a fer castells i de fer estiraments. Va parlar de tres posicions, dels baixos, dels segons i dels terços, del pes que suporten i quina part del cos està més lliure i això fa que sigui la que s’hagi de reforçar. A nivell de baixos seria les cames, a nivell de segons seria l’esquena i les espatlles i a nivell de terços ho seria tot.
En aquest moment va arribar l’hora del dinar, i jo vaig escollir l’opció del dinar que oferia la mateixa jornada i va ser un dinar entretingut i fàcil de pair, amb el plat típic de Vilanova, el Xato i també truites, i de postre merengue.
Un cop amb la panxa plena tocava fer el taller taller i les darreres ponències. El tercer en que vaig participar va ser el de “Nova asseguradora. Canvis i comunicats d’accident”, a càrrec del Guille Soler, gerent de la CCCC. Degut a les meves tasques dins de la colla era convenient que hi fos en aquest taller ara que hi ha hagut canvi d’asseguradora i que tot pinta que ha estat a millor.
Tot seguit va l’hora de la ponència sobre els “Elements de protecció passius: terres atenuants, xarxes, protectors dentals” a càrrec del Daniel Castillo. Són diferents elements de protecció que en els darrers anys s’han anat introduint, i que són mesures de protecció sempre i quan compleixin un estandard.
I per acabar les ponències, una sobre els “Elements de protecció actius: posicions de seguretat a la pinya” a càrrec de la colla dels Minyons de l’Arboç i del Daniel Castillo. Va ser un petit resum de mesures que ja hem de conèixer tots i que ja es van apuntar a la jornada de fa tres anys a Granollers, però és una qüestió cabdal per la seguretat als castells i per això es va voler tornar a incidir i recordar.
Ja per finalitzar la jornada va ser el moment d’extreure les conclusions de la jornada, i la més important és que aquesta jornada és la que ha tingut més participació, tant pel nombre de colles com pel nombre d’inscrits, i es va anunciar que l’any que ve es celebrarà a Tarragona, organitzada per la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona.
Un cop acabada la jornada vaig emprendre el camí cap a Vic, on havia d’assistir a la VI edició de la Nit de Castells. Aquest és un acte organitzat per la revista “Castells” i que vol ser un homenatge i un reconeixement al món casteller, fer valoració de la temporada anterior i donar la benvinguda a la present temporada.
En una gala conduïda pel Peyu, es van entregar els tres premis que es concedeixen. El primer va ser el Premi a la Trajectòria Castellera, que va ser atorgat al vallenc Francesc Piñas, membre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Va fer un discurs un pèl llarg, però molt intens i emotiu amb moltes de les anècdotes viscudes en els anys a la colla, fent de secretari o de cap de pinyes. En el seu parlament no es va estar de felicitar als altres premiats i això va significar que la sorpresa al saber els premiats desapareixes. Per a mi és un premi totalment merescut, ja que el Francesc ha fet molt pel món casteller a tots els nivells, i és d’aquests castells que és estimat i respectat per totes les colles.
El segon premi va ser el Premi a la Iniciativa Social, i aquest va ser per la Societat de la Bisbal del Penedès, per la feina feta durant molts anys a la Bisbal del Penedès organitzant l’actuació castellera per la Festa Major i organitzant el cicle de conferències de temàtica castellera. Un premi altament merescut per la gent de la societat i principalment pels dos “castellers” de la societat, el Salvador Ferré i el Joan Anton.
Finalment el darrer, el Premi Ambaixador dels Castells es va atorgar a l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, per haver contribuït a la difusió del fet casteller, com va ser la participació a la conferència inaugural del simposi de castells que es va celebrar l’any 2011 a Valls.
Una vegada finalitzada l’entrega de premis es va projectar un vídeo resum de la temporada 2011, on la colla dels Castellers de Barcelona va ser força protagonista, i el qual va patir alguns problemes tècnics.
Per acabar, va haver-hi un refrigeri per a tots els assistents, que permetia petar la xerrada. A destacar que, degut als bons resultats aconseguits en aquest principi de temporada, els Castellers de Barcelona érem de les colles més citades. Esperem que el proper any també ho sigui, com una de les colles destacades del 2012.
Gracies per les teves paraules vers els afeccionats bisbalencs de la Societat i, sobretot, per la teva amistat.
M'agradaM'agrada
Amb afecte,
En Josep-Anton Ramon es posara content quant l´hi digui que, per tu, segueix sent en Joan Anton, je, je.
Salut i Castells
M'agradaM'agrada