Després de la setmana a Tarragona tocava una mica de tranquil·litat i anar a la Pobla de Lillet, petit poble situat a la comarca del Berguedà, és una molt bona opció sempre ja que s’hi respiren uns altres aires i és pot dormir sense patir per la calor sufocant del mes d’agost. No va ser pas fàcil arribar-hi ja que tot just a Gironella ens va caure la pedregada més bestial que he tingut la sort de patir, per sort no va passar res i vam poder arribar.
Tot i la llunyania dissabte vaig baixar fins al Catllar, no m’hi vaig poder estar. Però també tenia clar que a l’Arboç diumenge no hi aniria, hi vaig anar fa una pila d’anys i és una de les places que com a espectador no em crida. I realment tampoc tenia un interès especial en veure castells diumenge però veient que a la Festa Major de Borredà (un altre poble del Berguedà) hi havia programada actuació castellera amb els Castellers de Berga i els Margeners de Guissona i coneixent una formatgeria a prop d’aquest poble m’hi vaig apropar.
Als diferents pobles del Berguedà fins fa pocs anys s’havien vist poques vegades castells i per exemple Castellers de Barcelona sols havíem visitat Bagà i Gironella ja fa molts anys. Però el naixement dels Castellers de Berga i la seva implicació amb el territori ha permès que cada cop siguin més normal veure actuacions castelleres a les diferents poblacions de la comarca.
Vaig arribar a plaça en principi tard però pels problemes que havia tingut l’autocar dels Margeners en arribar a Borredà l’actuació encara no havia començat. Així va ser com vaig poder xerrar amb amics dels de Berga i també amb els de Margeners, entre d’altres el mític “Antoñito”.
Una plaça ben curiosa, al bell mig del poble, amb aquest encant que tenen els pobles del pre Pirineu. Amb escenari, barra, i amb un públic que omplia les zones de la plaça amb ombra, principalment les cadires que estaven situades al voltant del poble. I així va ser com la diada va transcorre amb un públic expectant i que va aplaudir amb ganes però que va començar a desfilar ben d’hora. I amb una barra a plaça però tancada, segurament no saben que si l’haguessin tingut oberta haguessin fet una bona caixa com passa a totes les actuacions castelleres.
Mentre a Igualada ja havien començat i a l’Arboç encara hi havia per una bona estona, a Borredà l’actuació s’encetava amb pilars d’inici de les dues colles, un de 4 de Berga i dos de quatre de Margeners.
Tot seguit les dues colles encararien el mateix programa de castells, ben resolts en tots els casos, amb ajuda entre les dues colles a l’hora de fer les pinyes del castells, i amb aquest ordre: 3 de 7, 4 de 7, 4 de 6 amb el pilar i pilar de 5. Un cop acabada l’actuació els de Berga van enfilar 8 pilars de 3 per a fer a tota la colla contenta.
Pels de Berga era la primera actuació després de vacances i una bona manera d’encarar aquest segon tram de temporada després d’un primer on han assolit el seu millor nivell amb diversos castells de la gamma alta de set.
Pels Margeners va ser una bona ocasió per anar rodant tronc, canalla i pinya de cara a una Festa Major que tenen d’aquí a dues setmanes i on voldran oferir alguns dels seus millors castellers. Colla que és capaç de fer grans castells però que no acaba de ser regular, i segurament una de les raons és que normalment sempre actuen a més d’una hora en autocar.
Un cop acabada l’actuació cap a la formatgeria a omplir la despensa de formatges i cap al poble a dinar, i tot seguit de nou cap a Barcelona.
I aquí s’acaba un mes d’agost de públic casteller ja que aquesta setmana els Castellers de Barcelona tornem a la càrrega i aquest diumenge no hi podrem ser per Sant Fèlix ja que actuem a Granollers per la Festa Major. Un mes molt atapeït veient castells, i amb ell després no podré dir que el calendari nostre és exigent, ja que han estat un total de set actuacions en menys de 20 dies entre la primera a Valls per Firagost i aquesta darrera a Borredà.
Després de gaudir veient castells aquest mes d’agost toca gaudir fent-los.
Deixa un comentari