Aquest principi de temporada si hi ha un tema que ha estat veritablement candent ha estat el dels drets d’imatge dels castells i la relació d’aquests amb les retransmissions en directe de les actuacions castelleres. Si no esteu al cas del desenvolupament del tema, una manera d’estar al dia des dels primers passos es repassar els diferents articles que ha anat publicant la Revista Castells i que els ha anat titulant a semblança de la pel·lícula Star Wars.
Tot va començar amb l’article derivat de l’aprovació per part de l’assemblea de la CCCC (Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya) de l’acord de cessió de drets d’imatge de les colles a la CCCC, un acord pres amb una majoria molt gran però amb el vot contrari de dues de les colles més importants del món casteller, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Acord que tampoc va agradar a la Xarxa, la qual sembla que tenia preparada una temporada plena de retransmissions i amb aquest acord no la tiraven endavant.
Poc més d’una setmana després arribava un article que feia presagiar que tot apuntava a un acord final entre totes les parts implicades en un futur pròxim i és que després de diverses reunions prèvies, una reunió amb totes les parts implicades, la CCCC, la Xarxa, Televisió de Catalunya, Departament de Cultura i Damm.
Ja a mitjans del mes d’abril arribava un nou episodi que s’explicava en aquest article i on tot feia presagiar que finalment s’arribaria a un acord tot i que es mantenia el desacord en el punt de la gestió dels drets entre els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la CCCC.
Ens trobem al mes de maig i la CCCC lliura els documents que ha preparat amb els seus advocats per a que els castellers de les colles cedeixin els seus drets a les colles, i un altre en que les colles el cedeixen, tal i com s’explica en aquest article. Uns documents que no compten amb el suport dels verds i els rosats, però tots, també la CCCC, estan per arribar a un acord complert el més aviat possible.
Arribem al mes de juny i amb la diada de Sant Joan a dues setmanes vista que ha de ser la primera diada televisada de la temporada, un nou article informa com les divergències encara continuen i els documents de la cessió dels drets d’imatge encara no han estat signats i en principi s’havia arribat al termini fixat per la Xarxa per a obtenir els documents de cessió. I també s’explicitaven dubtes sorgits sobre si la cessió dels drets era per totes les diades o sols per les televisades, i quin paper podien jugar els ajuntaments organitzadores de diades si no s’arribava a un acord a nivell de totes les colles i la CCCC.
Arriba la setmana de Sant Joan i a principis de setmana s’informa del nou episodi en un article on s’explica una reunió celebrada a Barcelona per part de la CCCC i de les colles i on s’havia visualitzat dos bàndols clarament definits, per una part les colles que segueixen la línia de la CCCC i per una altra part els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella, i en una posició entremig una altra colla de les més potents, els Minyons de Terrassa.
Però finalment els Minyons de Terrassa es sumen al carro de les dues colles que divergeixen amb la CCCC i es fa evident el seu posicionament en aquest article tot just a la prèvia de Sant Joan i amb dubtes de si finalment la diada seria televisada.
Finalment la diada de Sant Joan a Valls és televisada tot i el desacord de la Colla Joves que ho fa explicit al no voler fer declaracions durant la retransmissió, amb el suport posterior de la CCCC i de diferents colles. Per tant, tot i televisar-se la diada el conflicte continua latent i on es continua treballant en buscar un acord i tot que s’acosten posicions l’acord definitiu no arriba tal i com s’explicita en el darrer capítol explicat en aquest article, on s’apunta a una novetat que personalment crec que seria un error gravíssim, com és la possibilitat de que hi hagin finalment dos documents diferents de cessió de drets d’imatge
A part, també s’han publicat articles d’opinió, un tot just a començament del conflicte i amb l’opinió del casteller i periodista Xavier Ribera, i un darrer article tot just aquesta setmana de l’Alfons González, ex president de la CCCC i advocat on explica quina creu que és la millor manera de protegir els drets d’imatge dels castells.
I fins aquí el resum de tot el viscut des de principi de temporada i fins a finals de juny quan el conflicte encara no s’ha pogut tancar satisfactòriament.
I en tot aquest temps m’han anat sorgint dubtes i preguntes, dels i les quals no he trobat resposta.
I és que si per una nova llei i per la responsabilitat derivada d’aquesta la Xarxa i Televisió de Catalunya no es podien comprometre a realitzar diades castelleres en directe aquesta temporada, perquè això sols els hi afecta a ells i no pas a altres televisions? I és que a Barcelona sortosament els darrers anys la televisió local (ara anomenada Betevé) ha anat fent passes endavant en la difusió dels castells i aquest any va començar la temporada retransmetent en directe la diada de Santa Eulàlia de principis de febrer.
Perquè si no hi havia acord definitiu es va retransmetre Sant Joan a Valls i aquest diumenge hi ha retransmissió de la diada de la Festa Major de Sant Cugat del Vallès? I perquè no el mateix diumenge es retransmet la Festa Major de Terrassa? Qui ha cedit i qui no ha cedit els drets en cada ocasió?
Quina diferència hi ha entre que s’emeti a nivell nacional, a que sigui a nivell local o a nivell global utilitzant xarxes socials com Youtube, Facebook o Twitter?
Quina diferència hi ha entre una retransmissió en directe i un programa de televisió dedicat als castells? De programes ja fa setmanes que es poden veure, com el «Va de Castells» de Penedès Televisió o el «Fem Castells» de Betevé, o ja en la darrera setmana el «Dosos amunt» de la Xarxa, emès en directe el diumenge a la nit, i el «Quarts de 9» de Televisió de Catalunya que tot just s’ha estrenat aquest dijous.
I, pel que pel mi és el dubte principal. Que passa si la colla cedeix els drets a la CCCC, però hi ha castellers que no els cedeixen a la colla? Es pot fer la retransmissió? Si es pot fer, el casteller afectat no pot actuar? O si surt a la televisió el difuminen a semblança dels menors? Es pot tenir control d’una gran part de la colla però recordeu que el món casteller és amateur i no hi ha un «equip» fixe a cada actuació, i podem veure com en moltes ocasions fins i tot castellers d’altres colles col·laboren en una colla determinada en una actuació determinada. És el cas també de la relació de les colles amb l’asseguradora, uns castellers fixes i uns altres que s’anomenen innominats.
Per últim, obviant les retransmissions de la televisió. Quina força tenen les colles de cara a evitar la utilització d’imatges a tots nivells i relacionades amb tot tipus de publicitat, com hem pogut veure en els darrers anys a nivell de partits polítics)?
Sigui quin sigui l’acord final, el millor per a tots és que tot el món casteller vagi a una, i és que d’aquesta manera és quan ha avançat com amb l’assegurança o amb la declaració dels castells com a patrimoni de la humanitat. Alguns temen que la CCCC acabi convertint-se en una federació, però estic convençut que per la salut del món casteller hi ha certs temes que ha de ser competència de cada colla però hi ha molts assumptes de caire general que ha de ser competència de la CCCC.
Deixa un comentari