Segueixo amb la sèrie d’articles sobre els castells que la colla dels Castellers de Barcelona ha recordat durant aquest dies en motiu del 51è Aniversari d’aquesta beneïda bogeria.
En aquest cas són tres vídeos referents a castells de vuit i de la gamma alta d’aquests, concretament el primer 4 de 8 descaregat, el primer 2 de 8 amb folre de la colla (carregat en aquest cas) i un vers tot el que comporta els pilars de mèrit.
Comencem pel 4 de 8, el castell de vuit que la colla ha assolit en més ocasions, i que des del 1988 la colla ha assolit cada any, fins i tot aquest 2020 abans de la crisi sanitària causada pel covid-19.
Després d’un intent a finals del 1979 a Vilanova i la Geltrú, la Colla hi va tornar al 1981 i finalment la primera aleta va ser a la Mercè del mateix any, però no va ser fins a la Diada de Màrtirs del 1982 quan la Colla el descarregava per primeva vegada, sent una de les poques que l’assolia completament durant el 1982. Tant per la plaça com el castell va ser un moment especial que no vaig viure ja que encara no tenia ni tres anys i el món casteller era totalment desconegut, sortosament ja era casteller quan es va descarregar el segon al 1988 i tot just vaig ser l’aixecador del carregat un any abans a Terrassa i que era el primer després de l’escissió patida pels membres de Santa Coloma.
Ens movem fins l’any 1995 quan la Colla assoleix els seus primers folres de forma convencional. Dic això ja que en una actuació a Espinelves a finals del 1984 la Colla descarregava el pilar de 6 amb folre, i el mateix 1995 mesos abans del primer 2 de 8 amb folre carregat es descarregava a Perpinyà el 2 de 7 amb folre com assaig del castell superior.
Agafant com a referència la soca i el folre dels Minyons de Terrassa es va aprofitar la quantitat de camises que es tenia en aquell moment per fer un folre ampli amb terceres mans, tercers vents, segons laterals i dos laterals de fora. Tingueu en compte que després normalment s’ha fet el castell amb dos mans, dos vents, dos laterals i un lateral de fora, i finalment en els darrers anys sense els laterals de fora.
L’arribada als folres va ser un impuls qualitatiu i quantitatiu en una època en que diferents colles també van fer aquest pas: Xiquets de Reus, Xiquets de Tarragona i Castellers de Terrassa. Un castell força especial per a mi que tot i viure els del 1995 des de la soca, ja l’any següent vaig ocupar la posició de crossa al forle fins al 2002 i des del 2003 n’he fet a la posició de segon, també de baix i la soca de contrafort o vent.
En aquest vídeo es parla de tot el relacionat amb el pilar de 6, tant els castells amb el pilar al mig, com el pilar folrat com el vano de 6. Sortosament hem estat una colla en que hem pogut jugar bé i força amb els pilars i tot el que comporta quan hem tingut el pilar de 6. I això que crec que alguns anys no s’ha vist a plaça la feinada feta a assaig amb alguns pilars o ha costat més del previst acabar d’assolir-lo a plaça quan a assaig ho feiem de forma habitual.
Tinc la sort d’haver estat el cap de pinyes durant l’any 2009 quan es va descarregar el segon pilar de 6 de l’història de la Colla i també es va descaregar per primer cop tant el 4 de 8 amb el pilar com el pilar de 7 amb folre. Un any en que vam introduir algunes variacions al tancament de la pinya del 4 amb el pilar i en que vam estudiar la soca i folre del pilar de diferents colles (gràcies a Minyons, verds i Vella que ens van acollir ene el sseus assaigs) i finalment varem optar pel model de Minyons de Terrassa (gràcies Nani Matas per tota l’ajuda i informació) adaptant-lo a les característiques tècniques dels castellers de la nostra Colla.
Posteriorment també vaig formar part de la tècnica de pilars liderada per Lo Ramon i compartint equip amb la Cinta Lleixà, una experiència molt enriquidora i que hagués pogut ser més gratificant si s’hagués confiat més en aquesta tècnica.
Amb el pilar hem assolit molts èxits però segurament un dels que potser en aquell moment no li vam donar tot el valor que mereixia va ser el vano de 6 assolit a Màrtirs del 2014, tancat una diada magnífica i una imatge plàstica impressionant.
I fins aquí aquest nou recull d’apunts personals sobre els castells inoblidables de la beneïda bogeria del 51è Aniversari dels Castellers de Barcelona.
Deixa un comentari