Dissabte passat vaig fer un article on donava la meva opinió dels passos a seguir per a la represa del món casteller després de la notícia d’un protocol que s’havia preparat per part de les quatre colles de la ciutat de Tarragona, el seu Ajuntament i la Xarxa Santa Tecla de cara a poder fer pilars i castells (màxim el 3 de 7) per la diada de Santa Tecla del proper 23 de setembre.
I tot just el dia abans d’una reunió de la CCCC preparada per a poder donar un nou rumb a l’entitat, ha saltat la notícia que ha trasbalsat al món casteller i és que el Procicat ha aprovat un annex específic pel món casteller en el marc del Pla sectorial de represa del sector de la cultura popular i l’associacionisme cultural, el qual permet l’activitat castellera per a poder realitzar castells amb un màxim de 160 castellers.
Tant en la nota de premsa de la CCCC com del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es parla de poder fer castells amb un màxim de 15 minuts de durada amb grups d’un màxim de 160 i amb grups de grallers (no es parla en cap moment de timbalers) d’un màxim de 25 membres, però hi ha certes contradiccions quan un llegeix detingudament el document oficial aprovat i que passo a comentar i a donar la meva opinió personal i intransferible.
Si voleu llegir el document oficial el trobareu aquí, jo en les properes línies posaré els punts més importants i els comentaris oportuns.
Condicions de desenvolupament de l’activitat castellera
1.- Temporalitat Aquestes condicions s’aproven per a una situació de nivell d’alerta 2 i nivells inferiors en els àmbits territorials on es desenvolupin les activitats, segons el barem establert per les autoritats sanitàries. Les condicions resten sotmeses a les variacions que vagin establint les autoritats sanitàries segons evolucionin els nivells de alerta.
Respecte a aquest primer punt m’ha costat arribar a trobar la informació respecte al que es parla del nivell d’alerta però finalment l’he trobat , crec, i actualment a Catalunya estem al nivell d’alerta 2, però desconec si després aquest paràmetre també es té en compte a nivell de comarques o regions sanitàries, i si fos el cas es podria donar el cas de que es pogués fer castells en zones de Catalunya i en d’altres no. Un altre dubte seria si que implicaria en el cas d’una colla que està en una zona de nivell d’alerta superior a 2 però té una actuació prevista en una zona de nivell d’alerta de 2 o inferior.
2.- Públic No hi pot haver contacte entre el públic i els executants mentre es mantingui l’alerta 2 o superiors. L’espai per al públic i els executants ha d’estar clarament separat, perimetrat i amb les indicacions necessàries.
El públic assistent haurà d’estar separat dels executant per elements que no permetin la seva participació en la realització dels castells. El públic haurà d’estar assegut, amb llocs preferiblement preassignats i amb les mateixes condicions de seguretat que estableixin les resolucions vigents en cada moment que per a la resta d’espectacles culturals relatives a circuits d’accés i sortida, ús de mascareta, de gels, distància de seguretat o qualsevol altre element que es consideri. L’aforament permès serà el mateix que s’estableixin per als nivells d’alerta vigents en cada moment per als espectacles culturals a l’aire lliure o en espais interiors.
Com en el primer punt aquí el problema es trobar i/o conèixer el nivell d’alerta, a partir d’aquí està clar que, entre d’altres coses, els castells no tornaran del tot fins que el públic no pugui estar dempeus i amb opcions de fer pinya i tot.
El públic assistent haurà d’estar separat dels executant per elements que no permetin la seva participació en la realització dels castells. El públic haurà d’estar assegut, amb llocs preferiblement preassignats i amb les mateixes condicions de seguretat que estableixin les resolucions vigents en cada moment que per a la resta d’espectacles culturals relatives a circuits d’accés i sortida, ús de mascareta, de gels, distància de seguretat o qualsevol altre element que es consideri. L’aforament permès serà el mateix que s’estableixin per als nivells d’alerta vigents en cada moment per als espectacles culturals a l’aire lliure o en espais interiors.
3.- Actuacions castelleres participants No podran participar en cada construcció més persones per colla de les estrictament necessàries per a la tipologia de castells que s’hagi programat desenvolupar. Aquest nombre, en cap cas podrà superar les 160 persones per colla. Llevat de moments amb nivell d’alerta 0, on no hi haurà límit al nombre de persones participants.
En aquest nombre no es comptabilitza el dels grallers que sumaran un màxim de 25 persones i que hauran de complir les condicions de grup bombolla. Entre el grup de grallers i el de castellers s’hauran de mantenir en tot moment les distàncies de seguretat establertes. El grup de grallers haurà de complir les mesures de protecció i separació establertes als protocols per a grups musicals. No es permet la interacció entre membres de les diferents colles que participin a la jornada.
A part del tema del nivell d’alerta que en aquest cas es parla de que amb el nivell d’alerta zero no hi haurà límit de castellers participants (tot i que no especifica si s’hauran de complir altres condicions), el més xocant es que sols es parla de castellers participants i de grallers, sembla que a als grallers no els acompanyen mai timbalers, i es parla d’un nombre de gralles molt per sobre de l’habitual.
Els castelleres i castelleres participants hauran de complir els requisits següents:
- Estar associats a la colla castellera participant.
- Haver certificat davant del cap de colla o la persona responsable que s’estableixi que tenen la pauta de vacunació completa mitjançant el certificat oficial, o que han patit COVID-19 en els darrers tres mesos i sempre que hagin complert el termini d’aïllament establert.
- Quedaran exempts d’aquesta mesura la canalla d’edat inferior als 12 anys d’edat als quals caldrà fer, com a mínim 48 hores abans de l’actuació, un cribatge per mitjà d’un test d’antígens ràpid (TAR).
- També podran quedar exemptes altres persones que puguin al·legar alguna circumstància excloent, sempre que aportin un certificat de prova PCR feta durant les 48 hores anteriors a l’actuació. – Haver declarat que no tenen ni han tingut en els 14 dies anteriors a l’actuació símptomes indicadors de patir SARS-CoV-2, i no es troben en situació de quarantena dictat per l’autoritat sanitària per ser contacte estret de cas positiu.
- Hauran d’utilitzar mascareta durant tota l’actuació i hauran hagut de practicar una higiene exhaustiva de mans i peus amb l’ús de gels hidroalcohòlics homologats. Es recomana la utilització de mascareta FFP2 per aquells membres de la colla que tenen un contacte molt estret amb altres membres i perllongat en el temps.
Sense ser una eminència del tema intento estar el màxim i millor informat i sembla que això del gel hidroalcohòlic com a higiene de mans i peus no tindria molt de sentit, però bé, tampoc serà el pitjor i així segur que aconseguim que als tronquetis no el hi faci pudor els peus. No es contempla l’obligatorietat de mascareta de tipus FFP2 però si recomanable per als membres de la colla que tenen un costat més estret amb altres membres, però no s’especifica ni molt menys.
Els responsables de cada colla hauran de fer una declaració responsable en què es comprometin a vetllar pel bon desenvolupament dels actes i conforme els participants compleixen aquestes condicions, i hauran de tenir un registre nominatiu dels participants en cadascuna de les actuacions. Els responsables de les colles hauran de vetllar perquè els moments amb contacte directe per a muntar i desmuntar els castells, i per tant sense poder mantenir la distància de seguretat, siguin el més breu possibles i que, en cap cas, superin els 15 minuts de durada per a cada actuació. Els responsables de la jornada castellera hauran de tenir establerts circuits d’entrada i sortida perquè els moviments de les persones siguin ordenats i amb el mínim de contacte. Els circuits de mobilitat dels executants hauran d’estar separats dels del públic.
Segurament no passarà però aquest punt respecte als responsables de cada colla que han de fer una declaració responsable desconec quina implicació tindria en el cas d’algun contagi a a colla, si podria haver-hi algun problema de tipus legal. Si realment les actuacions a nivell d’execució de castells i contacte estret no poden superar els 15 minuts, des de quin moment compta el temps, des de que es comença a tancar la pinya, des de que pugen els segons? Si es desmunten castells o peus de castells segurament no es podrà completar en moltes ocasions una actuació de tres castells i pilar.
Com no pot haver-hi ajuda entre les colles per a fer els castells s’entén que amb aquestes condicions les actuacions que es vegin seran amb castells de set i potser algun de vuit com a màxim (sempre que l’assaig ho permeti) i en actuacions amb format a l’antiga, per tant seran actuacions amb un alt ritme i amb una durada breu. Si aquest any hi ha Santa Úrsula, per posar un exemple, tenim clar que l’actuació no s’anirà a les tres i quatre hores com podia passar.
4.- Mesures de prevenció als assajos En cada un dels assajos es realitzarà un control i registre dels accessos. Els assajos es realitzaran en espais ben ventilats o, en el seu defecte, a l’aire lliure. S’utilitzarà en tot moment mascareta de protecció.
A l’entrada dels locals o espais d’assaig, així com en altres punts, es disposarà de gel hidroalcohòlic amb infografia de com es realitza la higiene segons les recomanacions de l’OMS. Es realitzarà una higiene de mans abans d’entrar al local o espai d’assaig.
Abans d’iniciar el contacte amb el pilar o castell, es realitzarà novament la higiene de mans i peus (iniciant amb la higiene de peus, seguida de la de mans).
Els locals tindran contenidors de residus amb tapa d’obertura de pedal. Les colles disposaran de productes per a la desinfecció de les superfícies perquè puguin fer-ne ús a discreció (esprai, tovalloletes desinfectants, etc.), sense necessitat d’esperar als intervals.
Abans d’iniciar els assajos es realitzarà un cribratge amb tests d’antígens ràpids (TAR) a totes aquelles persones que no hagin certificat la pauta de vacunació completa, inclosa la canalla de menys de 12 anys d’edat.
En el cas que un casteller o castellera esdevingui positiu o positiva no podrà participar en els assajos ni en l’exhibició, i es derivarà al seu centre d’Atenció Primària per fer-ne el seguiment.
S’entén que en el cas d’algun positiu no hi haurà ni tests (a excepció dels que no tinguin pauta de vacunació complerta) ni quarentena, però potser hagués estat més adient no deixar aquest darrer punt amb un redactat tan breu.
Un cop repassat i comentat el document, el més significatiu de tot és que tots els actors implicats en el món casteller remen cap a la direcció que més els convé i en el mateix moment que la CCCC es posa la medalla (crec que merescuda) pel fet d’assolir l’objectiu que tenia d’un protocol únic per a totes les colles, l’Ajuntament de Tarragona s’erigeix com a punt de llança de que finalment es pugin fer castells i que per Santa Tecla sigui la primera ocasió propícia per calendari, encara que ves a saber si alguna altra població i/o colla pren la capdavantera i s’avança amb alguna actuació aquest proper cap de setmana un cop entri en vigor aquest pla.
Un altre lloc que es podria veure castells seria per la Mercè a Barcelona on fins avui estava plantejada una trobada castellera amb pilars formats pel diferents grups bombolla de 25 membres de les vuit colles castellers, seria maco poder fer finalment castells però serà totalment raonable que a deu dies de la Mercè es mantingui la trobada com estava prevista, les colles i l’Institut de Cultura de Barcelona tindran la darrera paraula.
I si ja hi hagut colles que han estirat el protocol anterior com els ha convingut no m’estranyaria que passes de nou amb aquest, però aquí, malauradament, ja entra en joc la bona fe de cada colla. En definitiva, no estirar més el braç que la màniga.
Poc a poc tornem, però encara queda camí a recorrer per tornar del tot. I com tenim tots tantes ganes farem el que puguem amb el que ens permeti per així poder tenir feina avançada per a quan puguem tornar de veritat.
Deixa un comentari