Aquest dijous a la tarda a la sala d’actes del local dels Castellers de Barcelona va tenir lloc la presentació del llibre “Diccionari Biogràfic”, el setè volum de l’Enciclopèdia Castellera, editada per l’editorial referència en el món casteller, Edicions Cossetània. Una presentació dirigida per la Cinta Lleixà per part de la colla, i amb la participació de Guillermo Soler com un dels codirectors del llibre, i Raimon Cervera i Pep Ribes com a coautors, els quals molt vinculats a la història de la colla. I és que Raimon ha escrit en tots els llibres publicats per la Colla i Pep Ribes va portar camisa i coneix de primera ma la història de la Colla.
Una presentació en que primer es va conèixer perquè la idea en un primer moment de la creació de l’Enciclopèdia Castellera i perquè en darrer terme el volum al respecte del Diccionari Biogràfic. I així el mateix Guillermo des de la taula i en Jordi Paris des del públic van explicar com la creació de l’Enciclopèdia va ser per posar al dia el que havia estat la referència del món casteller com a publicació que és el cas de “Món casteller”, el qual es va editar a principis dels 80, i no sols per parlar de tot el que ha passat després en la que ha estat l’època més gloriosa del món casteller sinó també per posar llum a les novetats que s’havien anat produït al respecte del fet casteller del segle XIX o principis del XX. I pel que fa al Diccionari Biogràfic va ser per posar noms als protagonistes del món casteller que no deixen de ser els castellers i els que envolten al món casteller com poden ser periodistes o historiadors, però posant com a data final de les biografies dels diferents personatges la de l’any 2000.
I a partir d’aquí l’altra gran qüestió va ser els criteris de cara a l’elecció i tria dels personatges a biografiar, limitats a 400 tot i que finalment ha estat a la vora d’uns 415. I així va ser com es va recórrer a persones relacionades amb les diferents colles o directament amb les colles, i també amb els que han estat els autors de les biografies. Per exemple el llistat dels castellers relacionats amb els Castellers de Barcelona va ser un força clar però en Pep Ribes va trobar a faltar la presència de Josep Maria Esteban, cap de colla en que va haver de fer la transició en la sortida dels que van formar la colla dels Castellers de Santa Coloma, i justificant els motius va convèncer als codirectors de l’obra, el mateix Guillermo Soler i en Xavier Brotons que actualment està a EUA i no va poder participar de la presentació però que va voler transmetre a través del Guille la salutació i afecte per la gent dels Castellers de Barcelona.
En Raimon va destacar que creu que amb aquest llibre s’ha posat de nou en context la importància dels Castellers de Barcelona, la qual en moltes coses ha estat infravalorada. I és que no sols al diccionari surten noms directament relacionats amb la colla com són en Josep Sala, Nicolau Barquet, Jordi Pallarés, Pere Rovira, Albert Regola, Jaume Montoliu, Juanma Gámiz … sinó també amb la colla de Cos de Castellers Batllets de Catalunya (Ramon Sala, Josep Durich) o relacionats amb la història de la Colla (Emili Miró, Pere Català i Roca, Joan Gala).
Un llibre de biografies on en alguns casos es van gestar amb entrevistes i es parlar de com es van estructurar i així va ser com en Pep Ribes va destacar l’entrevista amb en Jordi Pallarés i la relació estreta amb el seu pare Manel, un dels set que va estar al primer pilar de la Colla, estant present en el seu primer pilar i en seu darrer castell, un 5 de 7 amb els Castellers de Vilafranca i també la feta amb Pere Rovira, amb qui va coincidir quan en Pere era cap de colla i ell estava a la tècnica de pinyes de la colla. També es va parlar del cas curiós de l’Avi Porta, personatge mític però encara amb molts interrogants que fins a dia d’avui no s’han resolt i sent història amb la fundació dels Xiquets de Tarragona, amb la creació d’una colla a Santa Coloma als anys 50 (Xiquets de l’Arrabal) i portant la primera canalla dels Castellers de Barcelona. I també en Guille va destacar el cas dels “Tocacuixes” dels Xiquets de Tarragona els quals el que semblava que eren dues generacions de castellers s’ha descobert que serien tres i fins i tot aniria més enllà.
Per últim, es va parlar de noms que podrien estar en una segona edició d’aquest llibre però que hauria de ser escrit dintre de vint anys per poder posar en context correctament tot el que ha anat succeïnt en aquesta primera part del segle. I també en Pep Ribes va deixar anar tot de noms de gent, potser en el cas d’un llibre dedicat sols la colla, dels quals creu que han tingut incidència amb la història de la Colla com son en Jordi Roca, Marcel·lí Feliu, Pare Ribes, Silvia Rue, Carme Macias, Matilde Romagosa, …
L’acte va acabar amb un pica pica per a seguir xerrant una mica amb els que havien fet la presentació i amb els que havien estat com a púbic, alguns dels biografiats com el Pere Rovira, el Jordi Pallarés, el Jaume Montoliu i el Juanma Gámiz , amb castellers històrics de la colla als quals costa de veure com el Toni Parra o el Jordi Agut, amb companys de la colla que ara fan a una altra colla com es el Paco Gámiz, i finalment veterans com el German Simon, Enric Ribes i jo mateix. Llàstima que la presència dels castellers actius fos reduïda, crec que era una excel·lent oportunitat per a conèixer de primera ma la història de la colla a través d’alguns dels personatges que hi ha contribuït i posar en context com la colla ha arribat a complir 53 anys com celebrarem aquest cap de setmana fent el que més ens agrada, fer castells. Potser l’hora no era la més adient, però el que està fet està fet.
Deixa un comentari