Finalment la 28a edició del Concurs de Castells ja està aquí, després de no poder-se celebrar l’any 2020 per la pandèmia del Covid-19, aquest any parell si que ha estat possible, tot just en la temporada completa de represa castellera després de poder tornar-hi de forma puntual a partir del final de temporada de l’any passat. Pel fet de que arribàvem a aquest any 2022 amb incertesa del que podia passar ja en el seu moment vaig considerar que més aviat l’organització del concurs havia de donar un descans al concurs i tornar-hi ha al 2024, ja quan s’haguessin vist unes temporades de normalitat castellera, encara que també entenc que l’organització a la mínima que va veure l’oportunitat d’organitzar-ho es va posar mans a la feina.
Però també és cert que a la mínima ja és va veure que no seria un concurs normal, i és que la decisió presa per l’organització de que el rànquing classificatori pel concurs no fos com hagués tocat del setembre del 2021 a l’agost del 2022, sinó retrocedir fins al 2020, en una decisió que no va tenir l’aprovació de tot el món casteller, i de la qual per exemple els Castellers de Berga varen fer un comunicat en el seu moment reivindicant que aquesta decisió feia que no es reflectís el moment actual del món casteller.
Finalment a la pràctica aquesta decisió ha estat més significativa en les colles classificades per les jornades de Torredembarra i la del dissabte a Tarragona, que no pas amb la del diumenge a Tarragona ja que en aquest cas sols hagués hagut un canvi de colla ja que hi haguessin actuat els Castellers de la Vila de Gràcia en comptes dels Castellers de Sabadell, tot i que si que hauria forces posicions de diferència entre un i altre. Això ho va posar de manifest l’usuari @elsenyorconcurs. Un canvi que no afectaria a uns dels aspectes que destaca de les colles classificades per la darrera sessió del concurs com és que les tres colles que entren al diumenge respecte al 2018 són de la zona tradicional (Xiquets de Reus, Moixiganguers d’Igualada i Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau) substituint a tres colles de la zona no tradicional (Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Sant Cugat i Marrecs de Salt).
Si que el nivell actual del món casteller, menor en general que el del 2019 tot i que millor del que tots segurament havíem pensat que estaríem vivint durant aquest any 2022, ha fet que algunes colles com els Tirallongues de Manresa hagin renunciat a participar al concurs a la segona sessió degut al nivell dels castells amb els que s’havien classificat no correspon al nivell actual. També hi ha hagut el cas de la renúncia a darrer moment de la Colla Jove de Sitges per la no disponibilitat d’alguns castellers de tronc per la sessió del dissabte que fa que no puguin assegurar el nivell mínim que voldrien, renúncia que al ser fora de termini ha fet que tot i no actuar-hi hagi estat sortejada la seva posició a plaça i ordre d’actuació. Que a dia d’avui amb tos els mitjans que hi ha no hagués pogut haver canvi de colles a dos setmanes del concurs és fa difícil de digerir, però les bases del concurs són clares en aquest punt com ho són els demés.
Finalment, com ja es va veure en la primera sessió del concurs celebrada aquest passat diumenge a Torredembarra, el no haver-se canviat el castell mínim per actuar en solitari a cada sessió ha fet i farà que hi hagin menys castells en solitari, i on en principi es posarà més de manifest serà a la sessió del proper dissabte on el castell mínim és el 3 de 8 i sols una colla fins a dia d’avui ha alçat aquest castell i ha estat aquest darrer cap de setmana, els Castellers de la Vila de Gràcia. Veure’m quantes colles seran capaces de poder fer com a mínim el 3 de 8, en principi les que ja han fet el 4 de 8 serien les més probables com són els Castellers de Sant Cugat, els Marrecs de Salt i els Sagals d’Osona, encara que potser veiem alguna colla més.
Ja per la sessió de diumenge ens trobem que de les dotze colles la meitat han alçat castells de nou que és el mínim per actuar en solitari, tot i que la resta (a excepció de Sant Pere i Sant Pau) han assolit els castells de nou en diferents ocasions, i d’algunes elles s’han vist bones proves a assaig de castells de nou, veurem finalment quines seran.
Per últim, ja en diferents ocasions he parlat de com es forma la comissió assessora del concurs i el jurat d’aquest, i el d’aquest any de nou reflecteix com el model de jurat està viciat i necessita una profunda reflexió i actualització als temps d’avui, i és que el món casteller s’omple la boca de moltes paraules però a l’hora de la veritat la realitat ensenya les misèries que encara té.
Sigui com sigui, ens vèiem el cap de setmana vinent a Tarragona a viure i gaudir d’un nou concurs, d’una nova oportunitat per a fer, viure i veure bons castells.
Deixa un comentari