Us informo de la presentació d’un nou llibre dedicat al món casteller, en aquest cas es tracta del llibre que porta per títol “Els Castellers de Tarragona. Imatges i testimonis (1926-2006)”, i bàsicament tracta d’explicar l’evolució del fet casteller a la ciutat de Tarragona en aquests cent anys. Pel que es veu, el més destacat del llibre és la publicació de moltes fotografies inèdites fruit del gran treball que ha realitzat (i que conec) l’arxiu dels Xiquets de Tarragona, amb recerca de tot el material gràfic relacionat amb el fet casteller a la ciutat de Tarragona, tant de les colles que hi han actuat a Tarragona, com de la història de les diferents colles tarragonines que han existit al llarg d’aquesta.
Per cert. llibre que dintre de poc el tindre a les mans, ja que el Carles Suriñach, president dels Xiquets de Tarragona, em va dir que me’l portaria aprofitant l’actuació de la Festa Major de Nou Barris.
A continuació us copio la nota de premsa que ha realitzat els Xiquets de Tarragona:
La Colla Castellera Xiquets de Tarragona amb la col·laboració de la Fundació Caixa Tarragona presenta el llibre “Els Castellers de Tarragona. Imatges i testimonis (1926-2006) d’Albert Pallarès, Joan Josep Pujades, Lluís Balart, Carme Oriol i Àngel Conesa. “Els Castellers de Tarragona. Imatges i testimonis (1926–2006)” és un llibre que pretén explicar l’evolució del fet casteller a la ciutat de Tarragona des de principis del segle XX fins a l’actualitat.
El llibre, editat per Cossetània, conté 230 imatges i fotografies, moltes de les quals són inèdites, procedents de l’Arxiu Xiquets de Tarragona i de diferents arxius i col·leccions d’aficionats i entitats.
En total, s’han recollit els testimonis de 29 castellers tarragonins de totes les èpoques. Hi ha castellers de les antigues colles Vella i Nova que van viure els anys de la República i els anys difícils del franquisme. També s’han recollit les experiències dels castellers de les quatre colles actuals de la ciutat: els Xiquets, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. A través d’ells s’ha intentat descriure la manera de viure els castells de les colles tradicionals de la ciutat i els canvis viscuts fins arribar a les entitats d’avui en dia.
La recollida de dades i la redacció del llibre ha estat un treball col·lectiu realitzat per un equip format per cinc persones, tres castellers de la colla dels Xiquets de Tarragona, Lluís Balart, Àngel Conesa i Albert Pallarès; i dos professors de la Universitat Rovira i Virgili, Carme Oriol i Joan Josep Pujades. A més, per elaborar alguns capítols, s’ha demanat la col·laboració de persones que tenen un profund coneixement dels temes de la ciutat i dels castellers tarragonins: Josep Bargalló, Jordi Bertran, Pere Ferrando, Maria Antònia Ferrer, Xavier Güell, Jordi Jaria i Jordi Suriñach.
El projecte de publicar el llibre “Els Castellers de Tarragona” es va presentar a l’edició de 2007 del Programa Tu Ajudes de l’Obra Social de Caixa Tarragona, la principal característica del qual és que són els clients de l’entitat els qui decideixen els projectes amb els quals es dóna suport. El Programa Tu ajudes va destinar l’any passat un total de 1,1 milions d’euros a 261 projectes socials i culturals distints. També han col·laborat econòmicament l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.
“Els Castellers de Tarragona. Imatges i testimonis (1926–2006)”
El llibre està dividit en dues parts. En la primera s’agrupen diferents visions del món dels castells fetes des de perspectives diverses, però que tenen un denominador comú: la incidència que el fet casteller ha tingut en la ciutat i, per extensió, en bona part de Catalunya.
Al llarg d’aquesta primera part es fa una reflexió dels castells com un dels símbols d’identitat amb els quals millor s’identifiquen els tarragonins i s’analitza l’evolució històrica dels castells a la ciutat i la progressiva transformació de les colles tradicionals en veritables associacions ciutadanes, amb un gran suport i incidència social. Incidència que es posa de manifest en dos àmbits tant diferents com la conservació de la documentació castellera o la participació de les colles en la progressiva recuperació i extensió del seguici popular tarragoní que, conjuntament amb els mateixos castells, protagonitza la part més tradicional de la festa.
La segona part és molt més descriptiva, però sense abandonar mai el caràcter o la intenció d’analitzar i explicar els fets relatats. És aquí on els castellers de totes les èpoques parlen sense embuts i extensament de les seves vivències ja que s’hi recullen els fragments més significatius de les entrevistes o de les converses informals mantingudes amb ells durant l’etapa d’elaboració del llibre. Per descriure l’evolució del fet casteller a Tarragona s’ha dividit el període descrit en tres grans èpoques:
– 1926-1936 De Valls a Tarragona, on s’analitza la creació de les colles tarragonines a partir dels aficionats locals que havien col·laborat sovint amb els castellers vallencs que visitaven any rere any la ciutat.
– 1939-1970 De Tarragona per a Tarragona, recull una gran quantitat de testimonis de castellers dels anys de la postguerra, que mantenen viva a la ciutat la tradició castellera.
– 1970-2006 Tarragona, ciutat castellera, explica com els castells s’estenen a altres capes socials i barris i es converteixen en un dels símbols de la identitat tarragonina actual.
En definitiva, aquest llibre s’acosta al fet casteller des d’una òptica global, analitzant no només les consecucions castelleres, sinó també fent visible el context social i històric que l’ha fet possible durant pràcticament tot un segle. Es tracta, a més, d’una de les poques obres que fuig de la descripció de la trajectòria d’una colla concreta o del relat cronològic de la consecució d’un seguit de fites castelleres, i opta per donar veu als castellers per explicar vivències i anècdotes que fins ara rarament han estat recollides en la bibliografia castellera
Deixa un comentari