Amb el mes de febrer i amb la continuïtat de gran part de l’equip tècnic en els Castellers de Barcelona ha començat una nova temporada dels Castellers de Barcelona, en la qual estarem més a prop de celebrar els cinquanta anys com a colla castellera, tota una fita en el món casteller.
I la temporada comença en la diada de la Festa Major d’Hivern de Barcelona, en commemoració de la festivitat de Santa Eulàlia, copatrona de la ciutat comtal. Una diada que per tercer any consecutiu s’ha celebrat en el format conegut a l’antiga, però que ha comptat amb una novetat que per a mi ha estat altament positiva i és que s’ha invertit l’horari de la diada castellera i de la trobada castellera i això ha permès que la diada comences uns minuts després de les onze del matí i abans de quarts d’una ja estàvem plegant les faixes i això permetia poder fer el vermut i unes birres abans d’anar a dinar a una hora molt més correcte que no pas la que tenim en els diumenges habituals de castells.
Amb un bon bagatge en els tres assaigs generals realitzats abans d’aquesta diada ens presentàvem amb la confiança de portar per cinquè any consecutiu el primer castell de vuit de l’any, a part de castells de la gamma alta de set.
Després d’un bon esmorzar amb una petita part dels venerables de la colla ha estat el moment de desplaçar-se fins a la Plaça Nova per a poder iniciar el cercavila que ens duria per primer cop aquesta temporada a la nostra estimada Plaça de Sant Jaume, després d’una petita parada davant de la Porta de Santa Eulàlia on hem alçat un pilar de 4 amb el debut sonat del Cuenca com a segon i sent de dol per la mort fa pocs dies d’una antiga castellera de la colla. Casualment portem uns anys que per Santa Eulàlia malauradament hem d’alçar pilars de dol, coses de la vida.
Enguany tampoc hem realitzat el pilar de 4 caminant per entrar a plaça, fet que agilitza el inici de la diada castellera. Hem encetat la diada amb el 5 de 7, un dels castells clàssics de la colla i el qual ha estat resolt sense gaires problemes, sols els típics problemes del primer castell de l’any. Després de fer-los tots els de l’any passat a segons a la torre a descarregar, aquesta vegada he tornat a la posició de la torre a carregar i estrenant una nova parella a segons, el David Tarrats. A la pinya hi ha hagut debut destacat de l’Aina Gascon com a crossa; benvinguda al costat fosc i felicitats!
A la segona ronda ha arribat el plat fort del dia, el primer carro gros de l’any. Ja amb el Gabi a plaça que creia que l’actuació començava més tard, hem tancat la pinya del castell i estranyament l’hem quadrat amb molt bones mides des d’un bon principi i això ha facilitat que el castell es bastís amb certa facilitat i l’hem carregat amb solvència per a descarregar-lo amb absoluta serenitat. Castell dedicat al Cinto, que aquesta vegada degut al tractament mèdic que està rebent no ha pogut ser a plaça quan no es perd cap diada a la Plaça de Sant Jaume.
Per tancar les tres rondes hem portat a plaça un castell poc habitual per a la nostra colla, el 7 de 7. Un castell per a rondar molt tronc i canalla i que ha permès estrenes a diferents posicions i que s’ha resolt amb comoditat. En l’estructura del tres he debutat jo mateix com a segon en la mateixa posició on havia descarregat el primer 7 de 6 de la colla en una actuació atípica enmig de la celebració de Dia de la Colla, celebració de final de temporada. També al t
res de segons s’hi ha estrenat el Mario i potser el Garriga, no estic segur, i al quatre s’hi ha estrenat el Gorriz. I la pinya hem pogut rodar molts nuclaires i de nou l’Aina Gascon s’ha endut el premi gros de debutar de crossa i el seu pare, el Xavi, ha pogut tornar de nou a fer de contrafort.
Per acabar pilar de 5 i pilar de 4 simultanis, aquest darrer amb desplegament de pancarta donant suport a la campanya «Casa nostra casa vostra» que el dia abans havia estat protagonista amb el gran acte al Palau Sant Jordi, i amb el moment màgic del castell de germanor de les quatre colles de deu.
Una actuació resolta amb un temps rècord i que ha donat bones sensacions en major o menor mesura a totes les colles i castellers, en una diada on quatre colles estrenaven equips tècnics.
Els Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia han clavat l’actuació descarregant tres castells de la gamma alta de set, el 5 de 7, el 7 de 7 i el 4 de 7 amb el pilar, per tancar amb un vano de cinc i suport a la campanya d’acollida als refugiats.
Sagrada Família ha resolt l’actuació amb tres castells de set, els dos bàsics de set i el 4 de 7 amb el pilar.
Castells de set també han alçat Poble Sec i Jove de Barcelona. En el cas de la colla més novella han estat els dos bàsics de set i el 3 de 7 per part dels de Poble Sec. Els de la Jove han tancat la diada amb el 4 de 6 amb el pilar, i per últim Poble Sec ha sumat també el 5 de 6 i el 2 de 6.
Crec que ens els darrers anys la diada de Santa Eulàlia ha agafat una bona línia a tots els nivells d’organització i en canvi la diada de la Mercè de colles locals cada any està sumant un nou problema d’organització.
Pel que fa a la valoració de la diada dels vermells no pot ser més que positiva, amb tres assaigs fer la diada que hem fet i de la manera que ho hem fet sols es pot destacar de manera altament positiva. Ara fem una petita aturada a nivell d’assaigs generals fins al mes de març però no a nivell d’assaigs de canalla cada dijous.
Hem posat la primera pedra, en queden moltes més per a signar una temporada a l’alçada de la colla, i tot i que sembli reiteratiu, sols depèn de nosaltres.
Fotografies de Revista Castells i de Natàlia Mocholi.
Deixa un comentari